Bineînțeles, întrebarea este ușor forțată și vine mai degrabă ca urmare a neîncrederii unor antreprenori în ceea ce privește finanțările de la stat sau de la U.E. Căci, dacă analizezi lucrurile îndeaproape, este clar că merită să mergi pe această linie dacă vrei să îți dezvolți afacerea și nu ești dispus să treci prin procesul dificil și riscant de creditare.
Cu toate acestea, sunt și multe voci care susțin că nu merită să îți pierzi timpul cu accesarea acestor fonduri. Care sunt factorii care declanșează aceste mentalități?
1. Birocrația de la noi din țară. Pentru a obține documentele de care ai nevoie pentru elaborarea unei cereri de finanțare este imposibil să nu te lovești de metehnele instituțiilor românești. Mult timp pierdut pe la cozi, funcționari obosiți, obținerea greoaie a unor documente, etc.
2. Documentația stufoasă. Elaborarea și depunerea unui proiect cu finanțare nerambursabilă este un proces destul de anevoios, chiar și atunci când ai ales să colaborezi cu o firmă de consultanță (în special în cazul programelor ce oferă o valoare mai mare a finanțării per proiect). Multe justificări, multe explicații, multe declarații, și așa mai departe.
3. Șansele reduse de a semna un contract de finanțare. Șansele ca un proiect să fie considerat eligibil și să beneficieze de finanțare sunt cam de 50%, în funcție de programul pe care se depun proiectele și de specificul acestuia. Astfel, mulți antreprenori consideră șansele mult prea scăzute, așa că aleg să nu își încerce norocul.
4. Dificultatea de a susține cheltuielile proprii. Majoritatea programelor de finanțare, fie ele naționale sau europene, oferă o decontare a cheltuielilor în procent de maxim 90% din valoarea eligibilă a proiectului, restul urmând a fi suportat de beneficiar.
Dintre toate problemele amintite mai sus, ultima este poate cel mai des vehiculată de cei care aleg să nu acceseze fonduri nerambursabile, fiind, evident, și cel mai greu de rezolvat.
Cu toate acestea, motivele pentru a merge totuși pe această linie pentru dezvoltarea afacerii sunt destul de numeroase.
1. Șanse reale de succes
Deși procesul obținerii fondurilor este destul de anevoios, odată obținute, acestea te pot ajuta să îți extinzi afacerea sau să pui bazele uneia noi. Îți poți crește profitul, portofoliul de produse ori servicii, precum și pe cel de clienți. În plus, îți vei putea consolida poziția pe piață.
2. Achiziționarea de echipamente și utilaje moderne
Având în vedere costul destul de ridicat al acestora, puține firme își permit să le achiziționeze și preferă să rămână cu unele vechi sau rudimentare, fapt care afectează productivitatea, competitivitatea firmei pe piață și calitatea produselor sau serviciilor oferite. Alternativa la acest scenariu este accesarea de credite bancare, însă mulți antreprenori le evită deoarece sunt riscante. Sigur, există și firme care se bucură de succes și de profit pe măsură și își permit să achiziționeze din surse proprii echipamentele și utiliajele necesare, însă aceste cazuri sunt destul de rare și nu se aplică, evident, întreprinderilor aflate la început de drum.
Iată, așadar, că, deși motivele pentru care merită să accesezi fonduri nerambursabile sunt mai puține, acestea le depăseșc ca importanță pe cele pentru care nu merită să faci acest lucru. Sigur, decizia de a merge pe această linie depinde de fiecare firmă în parte, însă, per ansamblu, este clar că merită să pui la punct un proiect pentru atragerea de fonduri nerambursabile, fie ele naționale sau europene.
0 Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea adăunga un comentariu!